2018

 

Pošta pro Ježíška se pro rok 2018 stala součástí obecní akce, kterou je rozsvěcení vánočního stromečku na první adventní neděli, letos 2. prosince. Ze vzájemné spolupráce spolků Dobřejovický Čtyřlístek, Duha Dobřejovice a Vodník vznikla Pošta pro Ježíška. Nejdříve děti, ale i dospělí, na speciální pohlednici napsali svá přání, nalepili známku a odnesli pohlednici na poštu, kde ji vhodili do Ježíškovi poštovní schránky. Domů si odnesli potvrzení o odeslání, a pak už jenom čekali na Ježíškovu odpověď. Všem, kdo pohlednici odeslali, opravdu za týden Ježíšek odepsal a popřál jim krásné Vánoce. Součástí pošty pro Ježíška byla i Andělská cukrárna, tombola na slepo. Každý proto odcházel s něčím sladkým a s vylosovaným dárečkem. A protože Vánoce nejsou jen o dostávání dárků, ale především o dávání radosti druhým, mohl každý příchozí přispět na dobročinnou akci “Daruj krabici od bot”. A vše to skončilo rozsvícením stromečku, před kterým zazpívaly děti z Mateřské školy Korálek.

 

Mikulášské odpoledne se konalo v sobotu 1. prosince ve Spolkovém domě. Součástí programu byla dílnička, kde si děti mohly vyrobit vánoční přáníčka nebo prostě jen daly průchod své fantazii. A když dorazil Mikuláš s Andělem a Čertem, nadílka, okořeněná písničkami, básničkami a říkankami, mohla začít.  Mikuláš přišel to odpoledne hned dvakrát a obdaroval dvacet malých a větších dětí a pár mladistvých :-). Čert i pro tentokrát odešel z Dobřejovic s prázdným pytlem.
Lampionový průvod jako již tradičně navázal na uspávání skřítků a uzamykání zahrady Mateřské školy Korálek, odkud odcházel, s cílem dorazit do skály u rybníka Skalník. Průvod vyrazil na cestu v pátek 2. listopadu v 17.00 hod. V tomto ročníku mohli účastníci zahlédnout mladé čaroděje z Bradavic, kteří skládali zkoušku NKÚ. Hermiona musela připravit celou řadu lektvarů a Harry Potter zase prováděl levitaci. Z profesorů nechyběl profesor Snape, profesorka McGonagalová a sám ředitel Brumbál. I účastníci průvodu měli možnost naučit se levitovat s peříčkem a zatrénovat si hod camrálem do kruhu. Celá světelná sešlost však byla v závěru napadena samotným Voldemortem, útok byl ale společnými kouzly odražen a sám Voldemort se rozplynul v celkem pohledný ohňostroj.

 

Drakiáda babí léto 6. října v sobotu se ukázalo v celé své slunečné kráse, jen ten vítr nám trochu chyběl. Draci tentokrát létali jen nízko a bylo třeba značného úsilí. Děti si přesto velmi užily soutěž v běhu s drakem nad hlavou a nechyběly ceny v podobě podzimních dortíků od Jíti, i věcné ceny a samozřejmě ocenění pro všechny účastníky, kterých přišlo 32. Počasí vylákalo celé rodiny, ty využily nabízeného občerstvení a posezení na louce. Atmosféra byla příjemná a účastníci se jen pomalu rozcházeli.

 

Divadélko – Bajaja  V sobotu 22. 9. od 10.00 hodin měly děti, opět po půl roce, možnost shlédnout další divadelní představení. Tentokrát s pohádkou, plnou krásných autorských loutek, přijelo Divadlo na větvi. Princ Bajaja v ní musel bojovat nejen s drakem, ale i s útočným Turkem. Děti se do děje zapojily, Turka vyhnaly a drakovi usekaly všechny tři hlavy. Na Bajaju zbyla i jedna krásná princezna. Vtipné herecké pojetí pobavilo i přítomné rodiče. Dalo se říci, že spokojení odcházeli mladí a staří.

 

Bazárek podzim-zima sobota 22. 9. od 9.00 do 12.00 hodin nabídla možnost pořídit malým i velkým dětem něco užitečného a praktického. Již ustálena skupinka prodejců nabídla zase něco nového a i náhodní návštěvníci divadélka odcházeli s něčím, co potřebovali a ani o tom nevěděli.

 

Z pohádky do pohádky Po čtvrté se v sobotu 8. 9. v 15.00 hod. v pohádkový svět na jedno odpoledne proměnilo, pro tentokrát, okolí rybníka Skalník. Tento ročník byl pro nepřízeň počasí přesunut a spojen s rybářskými závody a s Rozloučením s létem. Děti přivítalo sedm pohádek z dílny Walt Disney, u vstupu potkaly Minnie a Jasmínu.  Bella a Gaston z pohádky Kráska a netvor naučili děti střelbu z kuše na terč. Popelka zase potřebovala pomoci s úklidem. V Ledovém království se svou nepozorností sněhulák Olaf rozpadl na několik sněhových koulí a děti musely pomoci ho složit. V pohádce Na Vlásku, zase zapůjčila Locika dětem pánvičky, aby jí v komnatě pomohly zahnat nepříjemnou havěť. Víle Ariel pomohly děti najít její kamarády, které schovala zlá čarodějnice Uršula. Sněhurka pak přivítala pomoc s odvozem vykutané země přes místní lávku. Děti nakrmily začarovanou medvědici za podpory princezny Merida. Na konci pohádkové říše na všechny čekal myšák Mickey, který dětem rozdal 136 dárků.

 

Den zdatnosti v Dobřejovicích – již třetí ročník se konal v sobotu 16. června na zadním fotbalovém hřišti a počasí mu tentokrát opravdu přálo. Děti i dospělí měli to odpoledne možnost si vyzkoušet věci, které domě běžně neděláte. Prověřit svoji zdatnost, dovednost a znalost na trasu přišlo vyzkoušet několik hlídek, které tvořili rodinní příslušníci, partneři či přátelé. Nechyběla zkouška hašení, střelba ze vzduchovky, hod granátem, kvíz dovednosti (znalost stromů), silová zkouška při tahání pneumatik, vytrvalostní zkouška na překážkové dráze, střelba na zvěř z foukačky a střelba z praku. K dispozici bylo malé občerstvení a po ukončení závodu si letos pořadatelé opékali buřty a po zásluze poseděli do večerních hodin.

 

Den dětí v Dobřejovicích se konal v sobotu 26. května a byla to opět velmi úspěšná společenská akce pod vedením obecního úřadu a kulturní komise. Na akci těchto rozměrů se aktivně podílelo hned několik spolků. V roce 2018 děti přivítal Divoký západ. Nechyběli proto indiáni, bandité, kovbojové či zlatokopové. Čtyřlístek pro děti připravil rýžování zlata, lov bizona, barové soutěžení, střelbu z luku, jízdu na divokých koních a výrobu kožených váčků a tomahawků. Počasí všem přálo a spokojené byly jak děti, tak organizátoři.

 

Velikonoční dílna s výstavou sobota 24. 3. 2018 byla ještě posledním představením paní Zimy. Ve Spolkovém domu v Dobřejovicích to zavonělo jarními květinami, čerstvým pečivem (mazanci, beránky, zajíčky) a nádivkou. Každý kdo přišel, si mohl ozdobit velikonoční perníček, vytvořit si věneček, vajíčko, vyrobit si zaječí uši, ovečku z vaty, hnízdečka a uplést si pomlázku. Potěšující bylo, že jak děti, tak tatínkové, pletli pomlázky velmi zdatně a praxe z předchozích let začíná nést své plody. Velký zájem o tvorbu svědčilo i množství zpracovaného materiálu, po kterém se doslova zaprášilo. U všech výrobních stolů bylo stále plno a všech sedm desítek malých i velkých tvůrců pracovalo s opravdovým zápalem. Pokud někomu vyhládlo, stačilo ochutnat velikonoční nádivku, beránka, zajíčka, mazanec, nebo něco upečeného od členů spolku. Zájem o výrobu trval až do 17.00 hodin, pak se začali všichni pomalu rozcházet.

 

Kouzelníkovo živé představení V sobotu 10. 3. 2018 se ve Spolkovém domě v Dobřejovicích kouzlilo. Dorazil kouzelník Jakub Bílek s jeho Kouzelným divadlem. Protože si pan kouzelník zapomněl přivést asistentku, musely ji zastoupit přítomné děti z obecenstva. Děti tak pomáhaly kouzelníkovi Jakubovi při každém kouzlu a společně vyčarovali nejen šátečky, květiny, balónky, mince, žížalu, hořící peněženku, ale také živou holubičku a bílého králíka. Když pak čarovalo všech 25 dětí najednou, podařilo se vymalovat i úplně prázdné omalovánky. Děti dostaly při příchodu sladkou vstupenku a odcházely s nafouknutými zvířátky, která pro ně pan kouzelník na míru vyrobil. Čekání na nafukovací zvířátka a meče si děti zpestřily hlazením holubičky a drbáním králíka. 
Bazárek (jaro a léto) 10. 3 2018 – sobotní bazárek dětského oblečení, bot a hraček v Dobřejovicích. Bazárek nabídl mimořádně nízké ceny, které lákaly k nákupu. Téměř každý návštěvník neodolal a něco si pořídil, někdo si odnášel i plné tašky. Na bázárcích už jsme si vychovali naši nejmladší generaci, která samostatně vybírá a nakupuje zboží, jen rodiče musí platit.

No comments.