2022

 

Velikonoční dílnička – v sobotu 9. dubna 2022 přivítali členové Spolku Dobřejovický Čtyřlístek po dvouleté pauze zájemce o tradiční svátek, kterým jsou Velikonoce. Desítky dětí i dospělých měly ve Spolkovém domě možnost si vyrobit a připravit výzdobu na velikonoční svátky. Členové spolku v předstihu vyfukovali vajíčka, a tak jich na zdobení byl dostatek. Zdobilo se sypanou metodou pomocí barevného písku, lepila se bavlnka a kreativitě se meze nekladly. Bylo možné si vytvořit ovečku a ty nejmenší lákala tvorba obrázku, na kterém poskakovali malí zajíčci. Vrcholem umělecké tvorby bylo upletení pomlázky, učili se všichni, malí i velcí. Do toho všeho přiskákal Velikonoční zajíček, který dětem přinesl čokoládová vajíčka. Byly to příjemné tři odpolední hodiny strávené ve společnosti tvořivých lidí se smyslem pro sounáležitost.

 

Pohádka – Škola čar a kouzel – v sobotu 3. září 2022 nastoupily děti doprovázené mudlovskými příbuznými na Dobřejovický expres na Nástupišti 9 3/4. Pak už šlo vše rychle za sebou – Moudrý klobouk rozřadil malé čaroděje do příslušné studentnské koleje, hodina famfrpálu, návštěva sovince, nepříjemná dáma z obrazu, která se vyptávala na vše možné, nebezpečná Vrba mlátička a také cesta s máslovým ležákem. Ten, kdo to  zvládl dostal výuční list mladého kouzelníka a vyrobil si kouzelnou hůlku. Nechyběla ani sladká odměna. To vše připravili členové Spolku Dobřejovický Čtyřlístek nejen pro dětské návštěvníky, aby jim zpříjemnili Rozloučení s létem a zahájení školního roku 2022/2023.

 

Drakiáda – v sobotu 8. října se sešli nadšenci létání ve dvě hodiny na louce nad rybníkem Skalník.  Nad loukou se během chvíle vznášeli nejrůznější dravi – pohádkoví draci, motýl, sovy, orel, beruška, duháci ocasatí, had zelený, kobra, dokonce jeden drak akrobat a jeden drak domácí. Moc nás potěšilo nadšení, se kterým děti draky pouštěly. Když drak spadl na zem, znovu ho dostaly na oblohu, běhaly po louce a draky tahaly za sebou. Jako obvykle se létání neobešlo bez havárií – jeden drak uletěl, několik se jich zamotalo do větví, ale všechny jsme nakonec zachránili. Na závěr se rozdávaly ceny. Oceněni byli nejmenší účastníci, největší letecké výkony a nejkrásnější drak, tím se letos stal drak doma vyrobený. Pro všechny děti se našla nějaká sladkost na doplnění energie. Užili jsme si krásné odpoledne a už se těšíme na příští Drakiádu. 
Lampionový průvod – v sobotu 5. listopadu 2022 vyšel od Mateřské školy Korálek průvod dětí a dospělých, kteří si na cestu svítili lampiony. Dlouhý světelný had se vinul Dobřejovicemi, jeho cílem byla skála u rybníka Skalník. Cesta nebyla snadná, tma všemu dodala nádech dobrodrodružství. V cíli většina poutníků ocenila ohniště, na kterém bylo možné si opéci špekáček. Nechybělo ani další občerstvení a nápoje. I rybník Skalník se ten večer na chvíli rozsvítil, to když nadšenci světel zapálili svíčky, které pustili na jeho hladinu … a závěrem mládež roztančila lektorka tance v rytmu divoké hudby.
Andělská pošta pro Ježíška – v neděli 27. listopadu 2022  čekaly všichni v Dobřejovicích a rozsvícení vánočního strmu. Čekání si krátili u stánků s tradičním vánočním zbožím, ale také u stánků s občerstvením. Pro děti byla připravena Andělská pošta. Tam děti přicházely, aby napsaly dopis s přáním Ježíškovi a vhodily ho do Andělské poštovní schránky. Přišly děti malé, v doprovodu rodičů, ktěří seznam požadavků na dárky bedlivě sledovali. Přišly i děti starší, které dobře věděly, co si přát. Poštovní schránka byla plná a andílek měl co dělat, aby se zatížen dopisy vznesl a doletěl až k Ježíškovi. A pak se strom rozsvítil … přejeme všem dětem, aby se jim jejich přání splnila.

No comments.