Mikulášské odpoledne v sobotu 2. 12. navštívilo ve Spolkovém domě 38 dětí, které se setkaly s Mikulášem, Andělem a Čertem. 18 dětí s rodiči a prarodiči od 14,30 hodin čekalo s napětím na zazvonění zvonečku, kterým o sobě dává Mikuláš vědět při příchodu. V dílničce si u pohádky děti mohly vyrobit vánoční přáníčko, andělíčka nebo vánoční ozdobu v podobě soba.  Když konečně přišel Mikuláš, nesl plnou nůši dárků, se kterou mu pomáhal Anděl a Čertíček ještě školou povinný. Protože si Mikuláš vyžádal v pekle čertíka nejhodnějšího dostal na cestu i čertí miminko Barabáše. O miminko se nakonec musely starat i děti, každý si ho pochoval. Mikuláš dostal příděl básniček, písniček a slibů na polepšení a děti za to zase dostaly spoustu dárečků. Vše se pak opakovalo pro 20 dalších dětí, které přišly v 17,00 hodin a měly stejnou příležitost na tvorbu dárečků, pohádky a nakonec i nadílku od Mikuláše, hodného Andílka a Čertíka, nechyběl ani Barabáš. Na programu byla i nějaká ta malá slzička, ale tu pomohl vysušit Andílek.

 

Lampionový průvod. V pátek 3. listopadu nás čekalo již tradiční zahájení lampionového průvodu, uspávání skřítků provázela slovem i písní paní ředitelka Lenka Macháčková, kterou podpořily všechny přítomné děti ze školky. Děti připravily postýlku, uložily skřítky a vlastnoručně vyrobenými klíči uzamkly zahradu. Přesně v 17,00 hodin se dav plný světýlek vydal na cestu. Na cestě, už v ulici Lipová, narazili účastníci na první podivné postavy. Babička Addamsová a sluha Lurch kolemjdoucím nabízeli k ochutnání kousky čerstvě připraveného mozečku. To, že měl mozeček chuť čerstvých jahod, svědčilo o tom, že se ve skutečnosti jednalo o jahodové želé. Pod kaštany v ulici U Křížku se představili sourozenci Addamsovi. Bohužel jsme se nachomýtli k pokusu, ve kterém Wednesday právě testovala průchodnost elektrického proudu tělem svého bratra Pugsleyho. Průchodnost byla dobrá, a tak nám Pugsley i posvítil. Následná cesta lesíkem byla sama o sobě dobrodružstvím, právě proto si ji manželé Morticia a Gomez Addamsovi vybrali pro svoje zastaveníčko. Morticia se věnovala své oblíbené činnosti, kterou je destruktivní péče o růže, do které zapojila i místní děti. Gomez a Ruka se nad rozehranou partičkou šachu nenechali vyrušit ani těmi nejotravnějšími zvědavci. Dalo se tušit, že někde nedaleko, bude i ztracený bratr Fester. Prostor ve skále pak osvítili Katka a Adéla ze skupiny Ilusias, které dokázaly s ohněm nevídané věci. Do skály přišla i kompletní Addamsova rodina, která se všem představila, zatančila a následně se zúčastnila krátké diskotéky.  

 

Drakiáda v Dobřejovicích letos v sobotu 7. 10. od 13,00 do 15,00 hodin přivítala 45 draků na Adamcově louce, ti díky úžasnému větru všichni vylétli do oblak. V dálce sice stále hrozily tmavé mraky deštěm, ale nakonec si účastníci stačili opéct buřtíky a brambory a bez deště se obešlo i vyhlašování vítězů. Ceny za úžasné výkony si odnesli všichni. Ti ocenění porotou si odnášeli větší věcné ceny a sladké dračí dortíky od Jíti. S největším drakem Drakem přišla Viktorka, nejvytrvalejšího draka Minnie řídila Karolínka, nejroztomilejšího draka Beruškovosu představil Míša, nejstrašnějšího draka Nestvůru krotili Boris s Kájou, výškového rekordmana draka Kachnu držela na uzdě Anička, nejútočnějšího draka Michala přinesla s sebou Lucinka, nejnešikovnějšího draka Tadeáše představil Tadeášek a draka Šikmoočko, který měl nejvíce hlav vznesla do vzduchu Maruška. 

 

Vozík pro Lukáše Váchu. Lukáš oslovil Čtyřlístek s žádostí, zda bychom ho zastupovali při jednání s Nadací ČEZ, kde by bylo možné získat prostředky na odlehčený invalidní vozík, díky kterému by chtěl rozvíjet svoje pohybové schopnosti. Žádost se podařilo úspěšně zaevidovat dne 20. 7. 2017 a po schvalovacích procesech byl dne 21. 9. 2017 projekt spuštěn na aplikaci EPP. V ten den se spustila lavinová informační kampaň s žádostí o pomoc pohybem, do které se zapojili nejen fotbalisté z Dobřejovic, ale i celá řada obyvatel z Dobřejovic. A díky podporovatelům z celé republiky se během pouhých 4 dnů podařilo nasbírat potřebný počet bodů a získat tak částku 88.729 Kč. O pořízení vozíku Vás budeme s informovat :-) 
Dětský bazárek – podzim a zima 2017 se konal v sobotu 23. září od 9,00 do 12,00 hodin ve Spolkovém domě. Zájem byl veliký a nabídka zboží přinesla všechny dětské velikosti. Celkem 17 prodejců nabídlo k prodeji 462 položek a z řad zájemců jich 30 nakoupilo. Protože bylo přítomno hodně dětí, které přišly na pohádku Kašpárkovo putování, byl především prodej nabízených hraček nadmíru úspěšný :-)

 

Kašpárkovo putování – loutkové představení pro nejmenší přivezl v sobotu 23. září v 10,00 hodin do Dobřejovic Libor Štumpf z loutkářského souboru Ahoj. Na kašpárka se přišlo podívat 40 dětí. Řada dospělých se přidala k nejmenším ratolestem a společně prožívali dobrodružství při kterém kašpárek vyháněl čerta ze mlýna, pak šli společně na houby a také zachránili princeznu před drakem. Představení bylo mimořádně pěkné a poutavé, děti kašpárkovy pomáhaly a radily mu. I nejmenší děti vydržely se zatajeným dechem až do konce, který si osladily bonbonem. 

 

Z pohádky do pohádky 2017 (rozšířené fotoalbum) se konalo 3. září, poslední prázdninovou neděli, od 13,00 hodin, tradičně na zadním fotbalovém hřišti. Tam děti do Pohádky vstupovaly a zase se z ní vracely. V tomto roce za dětmi přijel Večerníček, který s sebou přivezl své kamarády. Přes les Řáholec, kde čekal loupežník Rumcajs a Manka, kteří potřebovali nabít bambitku prachem a žaludem, prošlo odměněných 130 dětí. Tatínkové zdatně pomáhali dětem při střelbě na bránu, kde chytal brankář Bobek za značného povzbuzování Bobka. Maminky zas přiložily ruku k dílu u Malé čarodějnice, kde bylo třeba uvařit čarovný lektvar. Jája a Pája učili děti skákat do kalhot “napoprvé” pod dohledem dědy Lebedy. A do kouzelného sluchátka Macha a Šebestové, mohl říci své přání jen ten, kdo bacil bacila na mandlích spolužáka Kropáčka. Nad jezerem létal Motýl Emanuel a prosil o pomoc při záchraně Makové panenky. Včelí medvídci naučili děti prokousat se obří kremrolí až ke sladké odměně. Nechyběla Ája a Maxipes Fík a na vše dohlížel Krakonoš s Ančem, a dešťová přeháňka vyprovodila poslední účastníky do nového školního roku.

 

Den zdatnosti v Dobřejovicích 2017 se konal v sobotu 17. června od 14,00 hod. na zadním fotbalovém hřišti, ze kterého účastníci vybíhali, a kam se také vraceli za občerstvením a posezením, aby si vychutnali úspěch ze zdařeného závodu. Na trasu vyběhlo celkem 98 účastníků v 36 hlídkách, z toho bylo 58 dětí. Závodníci museli zvládnout přechod po laně, stavbu ohniště, střelbu ze vzduchovky, ruční hašení na cíl, hod granátem, střelbu z foukačky, vojenský výcvik a střelbu z kuše. Všichni byli úspěšní vítězové a získali medaili a věcnou odměnou. Šlo o druhý ročník této akce, která byla zpestřena kvízem a hledáním zpráv po celé trase. Těšíme se příští rok. “Nemůžeš? Přidej!” Emil Zátopek

 

Den dětí v Dobřejovicích  V sobotu 27. 5. 2017 vstoupilo 215 dětí alespoň na jedno odpoledne do doby středověké. Počasí bylo krásné a slunečné, a tak bosí účastníci nebyli výjimkou. Děti se musely k odměnám prostřílet šípy z luku, z kuše, vybojovat nejeden souboj, dobýt hrad a projít rytířským výcvikem. Nechybělo ani krmení prasátka, pro které se nejdříve musela vypěstovat zelenina a nebo hod věncem na meč. Nezbytné vybavení středověkých osob bylo možné si vyrobit v dílnách, jako například přilbu, věnec, váček, štít či voňavé předměty. Všechny děti byly pasovány na páže a obdržely jmenovací list. Děti měly možnost zkusit jízdu na koních a všichni účastníci ocenili ukázku středověkých tanců a výcvik dravců. Nechyběla točená zmrzlina a jiné dobroty, které by středověké děti jistě ocenily. 

 

Velikonoční dílnička se letos konala v sobotu 8. 4. 2017. Celý program velikonočního odpoledne zahájila v 15,00 hod. Lenka Hamajdová, která přijela za dětmi s hudebním pořadem Hody hody doprovody. Děti se aktivně zapojily do programu, zpívaly, hrály na hudební nástroje, doprovázely písně pohybem a hodovaly. Představení sledovali i rodiče a prarodiče a i oni si odnesli pár nových poznatků o tom, jak se dříve slavil největší křesťanský svátek. Následovala dílnička. Všichni si mohli nazdobit perníčky ve tvaru kuřátek, slepiček, kouhoutků, vajíček nebo králíčků. Malí tvůrci své perníkové výtvory nenechali uschnout a na místě je snědli. Vajíčka se zdobila pomocí bavlnky a nejrůznějších materiálů a ozdob. Vyráběly se velikonoční věnečky a zápichy ve tvaru panáčků a panenek s barevnými čepičkami. Nechybělo pletení pomlázek a velikonoční výstava s ochutnávkou tradičního velikonočního pečiva a nádivky. Slunečné počasí vylákalo nejmenší děti ven na hřiště, a tak se nikdo nenudil a poslední účastníci se rozcházeli po 18,00 hodině. 

 

Setkání na rodičovské se ve čtvrtek 16. března od 10,00 hod. ve Spolkovém domě neslo ve velmi příjemném a pohodovém duchu. Maminky přicházely a odcházely průběžně a každý si přišel na své. Některé děti se rozehřály u říkankové rozcvičky a u písniček, následovalo cvičení na téma Budulínek a především volná zábava bez hranic. Maminky se zabraly do vášnivé diskuze, kde zvítězilo téma četby knih, nejoblíbenější tituly a autoři. Každý odcházel i se sladkou výslužkou. 

 

Divadelní představení pro děti – PES A DRAK nám přijelo zahrát Divadlo 100 opic v sobotu 4. března 2017 od 10,00 hodin. Byl krásný slunečný víkend, ale i tak využily příležitosti více než 2 desítky dětí. Děti měly vstup zdarma a dostaly i welcome drink. Pohádka byla plná pejsků hodných i těch zlých a jeden z nich byl dokonce kouzelný. Nechybělo ani hrozné strašidlo, se kterým to ale nakonec bylo úplně jinak. V hledišti nechyběl smích ani chvilky napětí. Po představení půjčil pan Dominik Tesař dětem loutky k bližšímu prozkoumání a mohly si s nimi zalítat. 

 

Bazárek – jaro a léto 2017 se konal v sobotu 4. března od 9,00 do 12,00 hod. poprvé ve Spolkovém domě v zadní části prostor. Zbytek prostor byl k dispozici divadelnímu představení. Děti zde prožívaly napínavý příběh kouzelného pejska a rodiče mezi tím zvládli pořídit oblečení či boty na blížící se teplejší sezónu. Výjimkou nebyl nákup šatů, které děvčata na místě oblékla a vyrazila do divadla. Tentokrát byla v prodeji i nabídka hraček a zvířátkům Littlest Pet Shop neodolali i někteří dospělí. Těšíme se na Vás koncem léta, kdy bude na řadě nabídka podzim – zima.

No comments.