DÁREK PRO SENIORY. Spolek Dobřejovický Čtyřlístek dostal od obce příležitost předat seniorům obce Dobřejovice malý dárek na předvánočním setkání seniorů, které se konalo v sobotu 12. 12. 2015 od 13,00 hod. v sále Modletického zámečku. Podařilo se nám zajistit 150 ti stránkovou publikace “Školička internetu pro seniory”, která je velmi přívětivým průvodcem pro starší zájemce o výpočetní techniku. V publikaci nechybí vhodné řazení informací, velká písmena a názorné obrázky. Doufáme, že jsme výběrem dárku potěšili alespoň ty zvídavější z nich. Předem jsme se sešli, abychom dárky zabalili a napsali na ně přání od Čtyřlístku. V den konání setkání nám pomohly děti, které přímo u vstupu do sálu seniorům popřály krásné Vánoce a šťastný nový rok a dárek předaly.

 

NAROZENÍ JEŽÍŠKA – DOBŘEJOVICE 2015. V rámci obecní společenské akce, kterou je již po několik let za sebou rozsvěcení vánočního stromečku, představil Spolek Dobřejovický Čtyřlístek v novodobé historii obce první živou scénu, na které amatérští herci ztvárnili narození Ježíška. Počasí tento rok neukázalo vlídnou tvář, vítr bral vše, co mu přišlo do cesty a na nedostatek deštivých přeháněk si nemohla první adventní neděle 29. listopadu stěžovat. Přesto se po 16,30 hod. sešlo velké množství příznivců svátečních chvilek, aby vyslechli a shlédli krátké připomenutí legendy o narození Ježíška. Panna Marie s Josefem vstoupili do chléva, kde přivítali malého Ježíška a uložili ho do jesliček, nad vším bděl anděl Gabriel, který všechny nabádal co mají činiti. Nechyběli pasáčci, kteří Ježíška i ve své chudobě obdarovali. Z dalekých zemí přišli Tři králové, kteří přinesli vzácné dary. Něco málo ze zlatého (čokoládového) pokladu ochutnaly i přítomné děti. Hlavním představitelům vypomohly děti z MŠ Korálek, které ztvárnily zvířátka na pastvinách a nakonec pod vedením paní učitelek zazpívaly dvě vánoční koledy. Následovalo slovo starosty a samotné rozsvícení stromečku. OBSAZENÍ.

 

 

LAMPIONOVÝ PRŮVOD, který se konal v pátek 6. listopadu 2015 začal setkáním účastníků v 16,30 hod. před Mateřskou školou Korálek. Počasí nám přálo, teplota se pohybovala kolem úctyhodných 15 C°, a tak jsme nemrzli, ale naopak, velmi jsme si to užili. Po celou dobu bylo k dispozici občerstvení (koblížky ze Staročeské pekárny se čtyřlístkem a domácí pečené pochoutky od členek Čtyřlístku všech barev a chutí) a samozřejmě teplý čaj pro děti a dospělé (s kapkou rumu). Účast byla úctyhodná, celkem 110 dětí si vyzvedlo dárek, kterým byly svítící brýle. Kdo chtěl, mohl si zakoupit i svítící čelenku s oušky. Paní Lenka Macháčková, ředitelka školky, s dětmi uložila skřítky a uzamkla zahradu školky na zimu. Průvod vyrazil na čas (v 17,15 hod.) a cestou potkal Bílou paní s Duchem, kteří si na cestu křížem krážem svítili lampičkami. Paní čarodějnice kouzlila nad kotlem a chvílemi jí to pěkně prskalo a kouřilo. Tajemný černokněžník pak vyčaroval na setmělé obloze světelný koncert a závěrem stateční jedájové ukazovali cestu v nepřehledném terénu. Po 18,00 hod. jsme se rozešli a někteří pokračovali v průvodu na akci Moderních Dobřejovic, kterou bylo Halloweenské halali.

 

 

DRAKIÁDA se konala za krásného slunečného sobotního odpoledne dne 3. října 2015 od 13.00 hod. Vítr nikoho nenechal na holičkách, a tak všech 75 zaregistrovaných draků mohlo vzlétnout k výšinám. Draci byli malí, velcí, barevní, hranatí i placatí. Nechyběli draci domácí výroby, právě jeden z nich vyhrál kategorii “Nejkrásnější drak”. Všichni vítězové vyhlášení v dalších kategoriích: “Největší drak”, “Nejmenší drak”, “Výškový rekordman”, “Drak vytrvalec”, “Nejstrašidelnější drak” a v divácké kategorii “Drak sympaťák”, obdrželi věcné ceny, které poskytl Obecní úřad Dobřejovice a sladké “Dortíky od Jíti”. Dětští účastníci obdrželi Účastnický list, sladkost, vystřihovánky, nebo omalovánky. Ti nejmenší si mohli vyzkoušet hod na tříhlavého draka, vymalovat si dračí omalovánky nebo si malovat křídami na zem. Nechyběl teplý čaj, linecké pečivo a jednohubky ze Staročeské pekárny. Zaregistrovalo se celkem 135 účastníků (75 dětí a 55 dospělých). 111 účastníků bylo z Dobřejovic, přijeli soutěžící i z Prahy, Zdic, Zdiměřic a Stránčic.

 

 

Z POHÁDKY DO POHÁDKY a SETKÁNÍ U ZÁMEČKU 5. září 2015. Po 14.00 hodině se louka vedle zámku Dobřejovice začala zaplňovat rodinami s dětmi. Na cestu pohádkou, kam se vstupovalo kouzelnou bránou, vyrazilo 145 dětí. Bylo třeba projít celkem 11 pohádkami, kde byli bytosti krásné, líbezné a roztomilé, ale také legrační a strašidelné. Děti se nejvíce bály hejkala, který je proháněl po louce. Poprvé vyzkoušely sbírání pylu a květin. V cíli panu králi sdělily své zážitky a odcházely od něj s odměnou a Účastnickým listem přímo do občerstvení, které pro ně bylo za výkon připraveno. Na louce i dospělí ocenili možnost občerstvit se a posedět. Poslední zbytky energie pak děti nechaly na skákacích hradech. Počasí nám přálo, a tak se na louce sedělo a povídalo až do tmy. A kdo dal této akci její podobu? OBSAZENÍ.

 

 

SETKÁNÍ NA RODIČOVSKÉ II ve čtvrtek dopoledne dne 25. června 2015 se konalo v pořadí druhé setkání maminek a tatínků na rodičovské dovolené. Počasí nám přálo a proto mohlo proběhnout setkání pod širým nebem a tím nejvhodnějším místem pro podobná setkání je jistě dětské hřiště. Na půl dne nám spolek Vodník zapůjčil stan, stoly a lavice, čímž vzniklo úžasné místo pro posezení. Občerstvení bylo samozřejmostí. Zatímco si děti hrály na místních prolézačkách, soutěžily na odstrkovadlech, házely na kuželky, staraly se o panenky nebo malovaly, jejich rodiče si dobře popovídali. Příjemné dopoledne strávilo celkem sedm maminek a jeden tatínek.

 

DĚTSKÝ DEN V DOBŘEJOVICÍCH oslava Dětského dne, pořádaná obecním úřadem Dobřejovice tento rok připadla na sobotu 4. června. Uprostřed fotbalového hřiště vyrostla ten den indiánská vesnice Spolku Dobřejovický Čtyřlístek. Nechybělo ohniště, teepe a indiáni. V indiány se postupně proměňovaly i děti, které si vyrobily čelenky, bubínky a otiskly svoji ruku na teepe. Nechyběla indiánská skládačka a poznávání stop. Bylo také třeba projít zkouškou zručnosti při jízdě na koni přes překážky, hod tomahawkem na zvěř a hod lasem na kůl. Na děti čekala nejen sladká odměna, dovádění na skákacích hradech, ale také vodní vodotrysk, který byl v tom velmi horkém dni skvělým osvěžením.

 

SE ČTYŘLÍSTKEM NA RODIČOVSKÉ bylo prvním organizovaným setkáním maminek a tatínků, kteří tráví čas se svými dětmi doma na mateřské a rodičovské dovolené, ale nejen pro ně. V pátek 24. dubna bylo ještě chladno, a proto setkání proběhlo v zasedací místnosti obecního úřadu. Ráno se pořádně uklidilo, pak se nanosily hračky, hry a hrací podložky. Napečeno bylo, a tak se mohlo v 9,30 začít. Přišlo 8 rodičů s dětmi, které se jich nejdříve držely, ale pak se rozkoukaly a nakonec si hrály samostatně. To byla ta pravá chvilka na kávu, čaj a ochutnávku připravených dobrot, při které se rozvinula široká diskuze o všem možném i nemožném. Nezapomněli jsme občerstvit i děti, a pak už bylo poledne, což byl čas na odpočinek v teple domova.

 

VELIKONOČNÍ VÝSTAVA S DÍLNIČKOU byla první akcí pořádanou nově vzniklým Spolkem Dobřejovický Čtyřlístek. Konala se v sobotu 28. března od 13,00 do 17,00 hod, týden před Velikonocemi. Jitka napekla 150 perníčků, které děti s nadšením ozdobily a většinou okamžitě i snědly, byly totiž vynikající. S Lenkou a Martinou děti zdobily vajíčka, a nejen ta tradiční vyfukovaná, která aranžovaly do živého osení  a Jarda pomohl dětem uplést pomlázky. Na výstavě bylo možné nejen ochutnat tradiční nádivku, ale i naučit se velikonoční říkadla a dozvědět se něco o tradicích dávných i současných, které lidstvo s tímto svátkem spojuje.

No comments.